Τι είναι η αρχιτεκτονική διάπλαση χώρου και πόσο κοστίζει!

Νοε 14, 2014

Πόσο μπορεί να κοστίσει μία μελέτη; Τι περιλαμβάνει η μελέτη; Συμφέρει τελικά να πληρωθεί μία μελέτη η ειναι πεταμένα λεφτά;

Αυτά ειναι ερωτήματα που δεν τα έχει κάποιος που έχει κάνει την κατοικία του, η τον επαγγελματικό του χώρο, όπως ακριβώς θα μπορούσε να τον ήθελε, αλλά τον έκανε μόνος του, όπως οι προσωπικές του σκέψεις και πράξεις του υπόδειξαν, να διαμορφώσει τον χώρο του, σύμφωνα με τις περιορισμένες προσωπικές του γνώσεις, σε σχέδιο, φαντασία και τεχνική.

 

Ειναι όμως ερωτήματα που τα έχουν οι περισσότεροι, που όπως ενώ ξέρουν π.χ ότι για να βγάλεις ένα δόντι αρκεί μία τανάλια, αλλά πας σε έναν ειδικό οδοντογιατρό, έτσι σκεπτόμενοι, ενω ξέρουν ότι για μια ανακαίνιση θα αρκούσε να κτίσουν π.χ μια πόρτα και να ρίξουν ένα μικρό τοίχο, παρ όλα αυτά, απευθύνονται σε εναν ειδικό για να κάνει μετρήσεις και προτάσεις, για να χρησιμοποιήσει την πείρα του, δίνοντας μιά άλλη λύση, και με καλύτερα και πιο κατάλληλα (όχι απαραίτητα πιο ακριβά) υλικά.

Και ειναι φυσικό, κάποιος ιδιώτης , μη ειδικός, να μην έχει επάρκεια να δώσει τις κατάλληλες λύσεις. Και η αιτία ειναι ότι ο καθε ένας ιδιοκτήτης, έχει ζήσει μεχρι σήμερα σε χώρους κατά συνθήκη, και δεν έχει βιώσει τα προτερήματα που ο ίδιος χώρος θα είχε την δυνατότητα να δίνει. Ενός δηλαδή, άνετου και λειτουργικού οικιακού χώρου που τους δίνει την δυνατότητα να ονειρεύονται και να απολαμβάνουν, η ενός δυναμικού επαγγελματικού χώρου που τους δίνει την διαρκή δυνατότητα να πετύχουν ένα αξιοπρεπές εισόδειμα.

Τι περιέχει μία μελέτη;

Η παροιμία των γονιών μας ήταν "οποιος δεν κτίσει και δεν παντρέψει δεν ξέρει τι θα πει ζόρι"

Πραγματικά η κατασκευή ενός σπιτιού ειναι κάτι πολλαπλά δύσκολο, το ίδιο και η ανακαίνιση. Αμφιβόλου αποτελέσματος, και οικονομικά ανεξέλεκτου ύψους. Βλέπεις ένα σπίτι σε κολώνες η ένα παλιό οίκημα, και προσπαθείς να φανταστείς, την καλλίτερη δυνατή λύση. Πως;

- χωρίς γνώση όλων των εργασιών που απαιτείται σε μια οικοδομή

- χωρίς γνώση των υλικών που κυκλοφορούν

- χωρίς γνώση της ποιότητας των συνεργείων

- χωρίς την εκ των προτέρων κοστολόγηση υλικών και εργατικών και

- πάνω από όλα και το πιο βασικό, χωρίς πείρα.

Η πείρα ειναι αυτή, για έναν επαγγελματία με μεράκι, που θα συνδυάζει σε κάθε καινούργια ανακαίνιση, την γνώση όσων έχει κάνει. Ειτε στην διαμόρφωση ενός χώρου, είτε στην διακόσμηση του.

Η πείρα άλλωστε θα ξεσκαρτάρει, από το βουνό των προτεινόμενων και διαφημιζόμενων υλικών, πιο ειναι πιο σωστό κατά περίπτωση.

Ας τα πιάσουμε όμως με την σειρά.

Μία μελέτη εσωτερικού χώρου λοιπόν, ξεκινάει με μία κάτοψη του υπάρχοντος χώρου και κατάστασης. Αφού αποτυπωθεί σωστά, αφού δούμε καθαρά που βρίσκονται οι κολώνες και τα δοκάρια, οι σωληνώσεις και οι αποχετεύσεις, οι φωταγωγοί, ξεκινάνε οι πρώτες αλλαγές.

Δοκιμάζουμε τις καινούργιες θέσεις των δωματίων που ονειρευόμαστε, και τους διαμορφώνουμε σύμφωνα με τις ανάγκες μας.

Εδώ ειναι το πρώτο στάδιο. Σε αυτό το σημείο, έχετε την παλιά κάτοψη, και την καινούργια, όπως εσείς σύμφωνα με τις ανάγκες σας, θα θέλατε να διαμορφώσετε το σπίτι σας.

Τώρα, παίρνετε μία σοβαρή απόφαση. Με τα στοιχεία αυτά, μπορείτε να παραλάβετε τα μέτρα και τα σχέδια, και να προχωρήσετε μόνος σας την ανακαίνιση – διαμόρφωση του χώρου σας. Δεν έχετε πρόθεση, να αναθέσετε σε έναν ειδικό, να σας κάνει μια επαγγελματική μελέτη, να διερευνήσει τις δυνατότητες του χώρου σας, σαν αρχιτεκτονική εσωτερικού χώρου, ούτε σαν διακοσμητική μελέτη.